БВП на Тайланд расте по-малко от очакваното

Централната банка дебатира за нивото на основната лихва.

22.08.2011 | 10:44 Редактор: Вероника Денизова
БВП на Тайланд расте по-малко от очакваното

Брутният вътрешен продукт на Тайланд е нараснал с 2.6% на годишна база през второто тримесечие. Очакванията на анализатори обаче, бяха икономиката на страната да отчете ръст от над 3.5 %.

На 24 август предстои среща на Централната банка на Тайланд, на която ще бъде взето решение дали основната лихва в страната да бъде променена.  През последните 13 месеца показателят беше увеличен 8 пъти.

 „Има много голям шанс Bank of Thailand да не повиши лихвата на предстоящата си среща - заяви Джоузеф Тан от Credit Suisse Private bank.- Вместо това банката може да изчака и да прецени ситуацията, докато пазарното море се успокои, за да може отново да се приложи затягане на монетарната политика.“

Повечето икономисти в Тайланд са съгласни, че със забавянето на глобалната икономика инфлационният натиск ще намалее, така че Bank of Thailand може да отложи повишаването на основната лихва. Много централни банки в Азия оставиха лихвите си непроменени в изчакване на успокоение на пазарите. Все още обаче отблизо трябва да бъде следено влиянието, което насърчитената политика на тайландското правителство оказва върху икономиката.