Венецуела национализира златото

Уго Чавес обяви, че ще изтегли златните резерви на страната от западните държави.

18.08.2011 | 10:38
Венецуела национализира златото
Венецуела национализира златото

Венецуелският президент Уго Чавес обяви, че планира да национализира златните мини в страната и да изтегли златните й резерви от западните държави. Причина за това е увеличаващата се цена на благородния метал.

След като постави голяма част от икономиката под държавен контрол, Уго Чавес не пропусна и златодобивната промишленост. Национализирани ще бъдат добивът и преработката на злато, като производството на благородния метал ще бъде използвано за  увеличаване на международните резерви на страната. В близките дни ще бъде издаден указ за това, а военните трябва да контролират изпълнението му. Включването на военните са налага, защото много от областите, в които се смята, че се намират най-големите златни резерви в света, са управлявани от анархисти и престъпници, обясни Чавес.
Съобщението идва ден след като депутат от опозицията разкри доклад, от който става ясно, че висши държавни служители от финансовото министерство са препоръчали изтегляне на 90 % от златните резерви на Венецуела, които се намират в Европа и САЩ.

Президентът е предложил да разреши прехвърлянето на оперативните резерви от Европа и САЩ на банките в Китай, Русия и Бразилия – заяви Хулио Монтоя, депутат от опозицията. -  Какъв може да е мотивът на правителството да крие това толкова важно нещо от венецуелския народ? Може ли да е, защото китайските и руските власти, между другото, са поискали Чавес да депозира международните резерви, като се има предвид нивото на дълга спрямо тези страни“.
Според Чавес обаче, с това решение страната ще бъде предпазена от икономическите проблеми, които преживяват САЩ и Европа.

Венецуела разполага с едни от най-големите находища на злато в Латинска Америка. Според официалните данни, в страната се добиват над 4 тона злато годишно.
Миналата година Чавес позволи на миньорите да изнасят до 50 на сто от производството, за разлика от предишните 30%. Останалите 50 % трябва да бъдат продадени на Централната банка.
Чуждестранни компании недоволстват, че ограничения на износа спират осигуряването на финансиране в чужбина, както и разработването на проекти, които да създават работни места във Венецуела.