fallback

Франция и Германия предлагат данък върху транзакциите (видео)

Саркози и Меркел се обединиха зад идеята за eвропейско икономическо правителство. Европейският фонд за финансова стабилност няма да се увеличава.

17.08.2011 | 06:25

Франция си осигури подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел за въвеждането на „данъка Тобин“. През септември двете страни ще предложат ЕС да въведе данък върху финансовите транзакции, съобщи президентът Никола Саркози, след срещата си с Ангела Меркел в Елисейския дворец.

„Министрите на финансите на Франция и Германия ще сложат на масата общо предложение още през септември за данък върху транзакциите”, съобщи той.

Като „очевидна необходимост“ определи данъка над финансовите германският канцлер Ангела Меркел.Двамата обаче, не дадоха подробности нито за размера, нито за типа транзакции и обема, при които ще се налага новият данък. Една от възможностите, популяризирана от икономиста Джеймс Тобин през 1972 г. включва въвеждането на малка такса върху международните движения на капитали.

Данъкът върху финансовите транзакции бе предложен от Европейската комисия през април 2011г. с цел финансиране на общия бюджет, но срещна съпротивата на Лондон и страните от Северна Европа.Средствата в Европейския фонд за финансова стабилност, който осигурява помощ за засегнатите от кризата страни, няма да се увеличават, заключиха по време на срещата си Саркози и Меркел. Средствата от 750 млрд. евро в него се оценяват като „достатъчни”.

Германия и Франция ще задълбочат данъчната си хармонизация, стана още ясно след срещата в Париж. От 2013 г. корпоративният данък ще се изравни за германските и френски компании. Сега той е близо 30% в Германия и 33% във Франция.

Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел предложиха ограничаване на бюджетните дефицити чрез текстове в конституцията. Т. нар. „златно бюджетно правило” бе прието в Германия през 2009 г. и предвижда федералният бюджет да ограничава дефицита до 0,35% от БВП от 2016 г. Германските провинции трябва да го въведат от 2020 г. Във Франция идеята е замразена.

Франция и Германия предлагат още първото „истинско европейско икономическо правителство”, начело с президент с мандат за 2.5 годишен период, избиран от лидерите на еврозоната.Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой ще бъде поканен да го оглави, а 17-те страни от еврозоната ще бъде даден краен срок за намаляване на дефицита до средата на 2012 г.

fallback
Още от Свят
fallback