ЕК предложи 2013 г. да бъде „Европейска година на гражданите“

Целта е да се улеснят гражданите на Съюза при упражняване на правото им да се движат и пребивават свободно в рамките на ЕС.

11.08.2011 | 14:55 Редактор:
ЕК предложи 2013 г. да бъде „Европейска година на гражданите“
ЕК предложи 2013 г. да бъде „Европейска година на гражданите“

Европейската комисия предложи да обяви 2013 г. за „Европейска година на гражданите“. Идеята е по този начин да се отбележи 20 –годишнината от създаването на гражданство на Съюза по силата на Договора от Маастрихт от 1 ноември 1993 г.
Целта на „Европейската година на гражданите“ е да се улеснят гражданите на Съюза при упражняване на правото им да се движат и пребивават свободно в рамките на ЕС, като се гарантира техният лесен достъп до информация относно правата им.
По-конкретно целта на годината е:
-    да се повиши осведомеността на гражданите относно правото им да пребивават свободно в рамките на Европейския съюз;
-    да се повиши осведомеността на гражданите относно това как могат да се възползват от правата и политиките на ЕС и да се стимулира активното им участие в разработването на политики на Съюза;
-    да се стимулира дебатът за въздействието и потенциала на правото на свободно движение, по-специално по отношение на засилването на социалното сближаване и взаимното разбирателство.
С цел отбелязване на „Европейската година на гражданите — 2013“ ще бъдат организирани редица прояви, конференции и семинари на територията на ЕС на европейско, национално, регионално или местно равнище.
Престои решение да бъде одобрено от Европейския парламент и от Съвета на министрите в съответствие с „обикновената законодателна процедура“ (съвместно вземане на решение). Комисията се надява да работи в тясно сътрудничество с останалите институции на ЕС, и по-специално с Европейския парламент и с държавите-членки, за да гарантира силен и траен ефект от тази Европейска година.
Броят на хората, избрали да живеят в различна от родната си държава постепенно се увеличава през последните години. През 2009 г. около 11,9 милиона граждани на ЕС са живели в държава от ЕС, различна от тяхната собствена, като през 2010 г. тази цифра нарасна на 12,3 милиона, сочи статистиката на Европейската комисия.
В същото време остава висок процентът на тези, които споделят, че има прекалено много препятствия, за да се преместят да живеят в друга държава.
Постоянната липса на информация, както и езиковите трудности са най-съществената бариера пред трансграничното пътуване до местоработата. Проучване от 2010 г. показа, че твърде много хора все още не се чувстват адекватно информирани за различните права, от които могат да се ползват: само 43 % знаят значението на термина „гражданин на Европейския съюз“ и почти половината от европейските граждани (48 %) посочват, че „не са добре информирани“ относно своите права, сочат данните от проучване на ЕК.