Ангела Меркел била сред мишените на Андреш Брайвик

Масовият убиец от Норвегия споменава германския канцлер като потенциална цел за нападение в манифест с обяснение на действията си.

25.07.2011 | 16:19
Ангела Меркел била сред мишените на Андреш Брайвик

Норвегия почете с едноминутно мълчание в 12 на обяд паметта на жертвите на масовото убийство в края на изминалата седмица. 93 души загинаха при нападението над младежкия лагер на остров Ютьоя и сградата на правителството в Осло.
Изслушванията по делото срещу Андреш Брайвик започнаха при закрити врата. Обвиняемият обясни чрез адвоката си, че действията му целели да предизвикат революция в норвежкото общество.
Норвежкият закон признава 6 причини, при които съдът може да гледа дело без външни лица и една от тях е по морални причини. Именно така полицията обясни нежеланието си да пусне пресата в залата.
В събота Брайвик бе обвинен в тероризъм, за което може да получи до 21 години затвор.
Вестник Hamburger Morgenpost пише в понеделник, че норвежецът смятал да извърши нападение и над канцлера Ангела Меркел. Това е написано в манифеста от 1500 страници, в който Брайвик обяснява мотивите на действията си. В тази връзка федералното ведомство на Германия по охрана на конституцията започна разследване на възможни контакти на норвежеца с немски ултранационалисти.