Тайланд избра жена за премиер на страната

Инглук Шинаватра извоюва убедителна победа на парламентарните избори в страната.

04.07.2011 | 13:26
Тайланд избра жена за премиер на страната
Тайланд избра жена за премиер на страната

Жителите на Банкок осъмнаха с новината, че Инглук Шинаватра, е новият министър-председател на Тайланд. Тя става първата  жена- премиер на страната, след като извоюва убедителна победа на парламентарните избори.   След преброяване на почти 100 % от бюлетините, се оказва, че нейната народна партия “Пуеа Тай” печели 264 места в парламента срещу 160 за управляващата в момента Демократическа партия.
Инглук е сестра на милиардера и бивш премиер Таксин Шинаватра. Той беше свален от власт при безкръвен преврат през 2006 г. Братът на Инглук е бивш телекомуникационен магнат, който два пъти е печелил убедително парламентарни избори в Тайланд - през 2001 г. и през 2005 г.
В основата на успеха на партията на Инглук е подкрепата на Движението на червените ризи. Организацията обвинява богатите, високопоставените военни и политиците, управляващи след 2006 г., за тежкото положение на народа.
Победата на Инглук качи цената на тайландската валута, като бахта поскъпна с 1 % спрямо щатския долар.
Според привържениците на Инглук това е повратна точка за страната. Надеждите са, че това ще подобри състоянието на икономиката.
За разочарованите от изборните резултати изборите не са били честни и прозрачни.
Привържениците на 46-годишния премиер Абхисит пък обвиняват “червените ризи” за насилието през миналата година. Тогава в Тайланд загинаха десетки души. Те настояват Таксин Веджаджива да се завърне в страната и да излежи двегодишна си присъда в затвор. Той беше осъден заради обвинения в конфликт на интереси и корупция.