Чехия одобри промени в пенсионната система

Банките в Чешката република ще бъдат задължени да предлагат четири различни инвестиционни фонда, различаващи се по начина на инвестиране.

30.06.2011 | 17:10 Редактор: Красимир Лаков
Чехия одобри промени в пенсионната система
Чехия одобри промени в пенсионната система

Чешкото правителство одобри промените в пенсионната система. С приетите изменения на закона се създава така нареченият втори стълб на пенсионната система, в който осигуряващите се ще имат индивидуални сметки в частни пенсионни фондове. Промените влизат в сила от 2013 г. Сега за пенсионно осигуряване се отделят 28% от трудовото възнаграждение. Това ниво се запазва, но към 2013 г. към частните пенсионни фондове ще могат да се насочват по 3 %, при условие, че осигуряваният заплаща още 2 %. За влизане във втория стълб на пенсионната система хората ще решават, докато навършат 35 години. По- възрастните също ще може да се включат, като трябва да заявят желанието си до края на 2012 г.
Банките в Чешката република ще бъдат задължени да предлагат четири различни инвестиционни фонда, различаващи се по начина на инвестиране – консервативно или по-рисково, а осигуряваните сами ще избират къде да влагат парите си за пенсия.