Десетки ранени при гръцката съпротива срещу реформите

Предстои да бъдат гласувани и ограничаване на бюджетни разходи в размер на 28 млрд. евро, увеличаване на данъците и план за приватизация.

30.06.2011 | 11:10
Десетки ранени при гръцката съпротива срещу реформите
Десетки ранени при гръцката съпротива срещу реформите

В Гърция предстои окончателното одобряване на антикризисния закон, необходим за гарантиране на международната помощ от МВФ и ЕС и избягване на банкрут на страната.
Приемането на жизненоважния пакет от мерки става на фона на нестихващи сблъсъци в района на парламента. Уличните боеве между демонстранти и полиция продължиха през цялата нощ на сряда срещу четвъртък. Медиите съобщават за различен брой ранени демонстранти, като цифрата варира между десетки и стотици души. Пострадали са и най-малко 40 полицаи.
В сряда гръцкият парламент одобри със 155 срещу 138 гласа първия пакет от мерки. Предстои да бъдат гласувани и ограничаване на бюджетни разходи в размер на 28 млрд. евро, увеличаване на данъците и план за приватизация. Синдикатите, които по-рано през седмицата обявиха 48-часова стачка, която парализира страната, се заканиха да се противопоставят на плановете за приватизация и съкращаване на разходите.