По- малко туристи посетили Сирия от началото на размириците

Туризмът е най-силният икономически отрасъл на страната и формира 17 % от БВП.

28.06.2011 | 17:01
По- малко туристи посетили Сирия от началото на размириците

По-малко туристи са посетили Сирия от началото на размириците тази година. Туризмът е най-силният икономически отрасъл на страната и формира 17 % от БВП.
Sky news - една от малкото телевизии, които имат достъп до Сирия, излъчи репортаж, за това как безредиците в страната се отразяват на икономиката.
Директорът на Националния музей д-р Басан Жамаус сподели, че посетителите досега са 25 хил., като преди година техният брой е бил 1 млн.
Министърът на туризма в Сирия хвърли вината върху чуждите медии, които преувеличавали кризата. По думите на Ламия Аси - министър на туризма, “това не е реалната ситуация.” Тя призна за наличието на известни неприятности в страната, но подчерта, че те са под контрол.
Сирийският президент Башар ал-Асад разчита на подкрепата на средната класа, смесица от сунити, алавити и други етнически групи, които живеят предимно в столицата Дамаск и град Алепо.
Слабата икономика обаче, може да промени тяхната нагласа. Обикновено претъпканите кафенета и ресторанти в стария град сега са необичайно тихи, а хотелите са пълни едва на 10 % от капацитета им.