Военни от силите на Кадафи дезертират в Бенгази

Тежки сражения се водят в град Дафния, на около 25 километра от Мисрата.

21.06.2011 | 16:44
Военни от силите на Кадафи дезертират в Бенгази
Военни от силите на Кадафи дезертират в Бенгази

Продължават ожесточените боеве между бунтовниците и силите, лоялни на Муамар Кадафи. Тежки сражения се водят в град Дафния, на около 25 километра от Мисрата. При престрелката е убит един от командирите на съпротивата.
Пристанището в Мисрата  е място на военни действия. От там бунтовниците обстрелват с гранатомети правителствената армия.
Градът се превърна в крепост на въстаниците в западната част на страната, която почти изцяло е под контрола на правителствените войски.
В Бенгази, наричан бунтовническата столица на Либия, в понеделник пристигнаха дезертьори от редовната либийската правителствена армия. След като се заклеха във вярност на Преходния съвет, те  преминаха на страната на въстаниците.
"Режимът на Кадафи загуби своята легитимност и човечност – заяви Мохамед Ахмед Салех, бивш сержант в либийската армия. - Дойдохме в Бенгази, за да бъдем на разположение на националния преходен съвет”.
В знак на признание за легитимността на Преходния национален съвет, като единственото държавно управление на Либия, Полша ще изпрати свой посланик в Бенгази. Посолството в Триполи ще остане затворено, а полският дипломат ще представлява и целият Европейски съюз.
Гражданската война в Либия започна на 17 февруари, като целта на революцията е да свали от власт Муамар Кадафи – управлявал Либия  повече от 40 години.
 Междувременно, конференцията, посветена на ситуацията в Либия, която трябваше да се проведе този уикенд в Рим, беше отложена за неопределен период от време.