Сирийският президент ще направи обръщение

Това ще бъде едва третата му поява по телевизията от началото на безредиците в Сирия.

20.06.2011 | 10:28
Сирийският президент ще направи обръщение

Бежанският лагер на границата между Турция и Сирия, край Яйладагъ, бе спокоен в понеделник сутринта след пристигането на хиляди сирийци.
BBC цитира бежанци, според които сирийската армия е обградила граничния град Бдама, който осигурява храна за хората, които бягат от Джиср ал-Шугур.
Около 10 500 бежанци са напуснали страната и са настанени в лагери в Турция. Други около 5000 се смята, че чакат от сирийската страна на границата.
Турските власти отвориха в неделя вратите на лагера в южната провинция Хатай, където живеят около 10 000 души и позволиха на журналистите да говорят с бежанците, при спазване на определени ограничения. В лагера са осигурени отделни помещения за гледане на телевизия за мъжете и за жените, както и детска площадка, медицински център и палатка за молитви.
Президентът Башар ал-Асад се очаква да направи обръщение към нацията за пръв път за последните два месеца, докато силите за сигурност продължават операциите срещу демонстрантите.
В близките дни Турция ще изпрати свой представител в Дамаск, за да предаде предупредително писмо до президента Асад с призив да започне реформи и да отстрани брат си Махер Асад от командването на Републиканската гвардия, съобщи Ал Арабия. По информация на телевизията Анкара е готова да даде убежище на брата на президента или да организира приемането му в европейска страна.