Компенсират земеделските производители в ЕС с 210 млн. евро

До 22 юли всяка страна-членка трябва да съобщи какъв е обемът на изтеглената продукция в резултат на заразата с бактерията Escherichia coli.

15.06.2011 | 12:57
Компенсират земеделските производители в ЕС с 210 млн. евро

Загубите на европейските фермери ще бъдат компенсирани наполовина с помощ от бюджета на общността. Европейският съюз одобри помощта от 210 милиона евро за производителите, засегнати от разпространението на бактерията Escherichia coli (Ешерихия коли).
Според плана, фермерите ще получат максимум 50% от общата стойност на изтеглената от пазара продукция през месец юни. До 22 юли всяка страна-членка трябва да съобщи какъв е обемът на изтеглената продукция, за да може обезщетенията да бъдат платени.
Испания, Франция и Словакия гласуваха против пакета от мерки, с мотива, че производителите заслужават по-големи обезщетения.
Испанските фермери изчислиха загуби от 225 милиона евро на седмица, откакто започна кризата. Земеделците в Холандия отчетоха загуби от 70 милиона евро на седмично. България обяви, че губи от 1 млн. евро на ден от нереализирана продукция. Европейските производители бяха допълнително засегнати от руската забрана за внос на зеленчуци от общността, наложена в края на май.
Миналата седмица германските власти потвърдиха, че източник на бактерията са бобови кълнове, а не обявените първоначално краставици, марули и домати.
Броят на загиналите достигна 37, като двегодишно момче от Германия е най-млада жертва на заразата E.coli.