Срещата на ОПЕК се провали

Според прогнозите на срещата във Виена трябваше да се реши добивът на суров петрол да се увеличи с около 1 милион барела на ден.

09.06.2011 | 11:14 Редактор: Красимир Лаков
Срещата на ОПЕК се провали

Страните не можаха да се споразумеят за увеличаване на квотите за производство. Според прогнозите на срещата във Виена трябваше да се реши добивът на суров петрол да се увеличи с около 1 милион барела на ден. Страните обаче решиха да обсъдят отново въпроса на срещата си след три месеца. Разминаването по въпроса за квотите доведе до моментална реакция на пазарите, като цената на петрола се повиши над долар и половина.
Провалът на срещата във Виена стана факт след като Саудитска Арабия не успя да убеди 6 от страните членки на картела да се съгласят с повишаване на производството. Генералният секретар на ОПЕК Абдула Ал Бадри съобщи за провала на срещата, а министърът на петрола на Саудитска Арабия определи срещата във Виена като една от най-неуспешните за организацията. Според секретариатът на ОПЕК, търсенето на петрол през втората половина на годината, ще бъде с около 1.7 милиона барела на ден по-високо от сегашното производство на групата.