Доминик Строс-Кан пледира невинен

Обвиненията срещу него са за опит за изнасилване, сексуален тормоз и насилствен физически контакт с камериерка от хотел „Софител".

06.06.2011 | 17:36
Доминик Строс-Кан пледира невинен

Бившият шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан пледира невинен на първото си явяване пред съда в Ню Йорк, откакто беше пуснат под гаранция от 6 млн. долара.
Финансистът беше арестуван на 14 май. Обвиненията срещу него са за опит за изнасилване, сексуален тормоз и насилствен физически контакт с камериерка от хотел „Софител". Ако бъде признат за виновен, може да получи 25-годишна ефективна присъда.
След като подаде оставка от поста генерален директор на Международния валутен фонд Строс-Кан пое битка да изчисти името си. Освен кариерата му обаче, секс-скандалът провали и шансовете му за победа в предстоящите президентски избори във Франция.
Защитникът на Строс-Кан Бенджамин Брафман обяви, че намерението на финансиста е да възвърне репутацията си. Брафман е защитавал редица известни клиенти, сред които е и Майкъл Джексън.
В същото време прокурорът по делото Сайръс Ванс  е в списъка на най-добрите юристи в Ню Йорк. Той твърди, че разполага с ДНК тестовете, които ще потвърдят вината на Строс-Кан и доказателствата продължават да нарастват с всеки изминал ден.
Строс-Кан ще се яви отново пред съда на 18 юли.