ЕК разкритикува Русия за блокирания внос на зеленчуци

Внесените досега зеленчуци от Евросъюза ще бъдат иззети от цялата територия на Русия.

02.06.2011 | 15:36
ЕК разкритикува Русия за блокирания внос на зеленчуци

Европейската комисия ще иска разяснения от Русия за забраната за внос на зеленчуци от Европейския съюз. Говорителят Комисията по въпросите на здравеопазването Фредерик Венсан обяви мерките за прекомерни. Той допълни, че стойността на износа на пресни зеленчуци от ЕС за Русия е 600 милиона евро годишно или една четвърт от общия експорт. Най-големите износители са Испания, Франция, Германия и Полша.
Агенцията за защита на потребителите в Москва обясни действията си с разпространението на чревни инфекции, предизвикани от бактерията Escherichia coli.
Внесените досега зеленчуци от Евросъюза ще бъдат иззети от цялата територия на Русия. Някои критици вече обвиниха властите, че несправедливо използват заплахата за здравето, за да подкрепят руските производители.
Още в понеделник Москва забрани вноса на пресни зеленчуци от Испания и Германия и предупреди, че ще приложи мярката за всички страни от Европейския съюз, ако не получи обяснение как точно се е разпространила заразата.
Източникът на опасната бактерия засега не е установен. Според Световната здравна организация, става дума за нов, мутирал щам.
Почти всички случаи са свързани със Северна Германия. Европейската комисия вече "оневини" испанските краставици, смятани досега за виновник за заразата. Междувременно Испания заплаши Германия със съд, заради обвиненията, които нанесоха сериозни загуби за испанската икономика. Засегнатите фермери загубиха повече от 200 милиона евро на седмица.
Досега епидемията е отнела живота на най-малко 17 души. Заразени са повече от 1500. Германски здравен експерт предупреди, че овладяването й ще да отнеме месеци, а източникът на заразата може никога да не бъде открит.