Беларус поиска заем от МВФ

Решението за заема дойде ден след като Беларус замрази цените на някои от основните хранителни стоки до 1 юли и девалвира рублата си с 36 процента.

01.06.2011 | 14:15
Беларус поиска заем от МВФ

Беларус поиска стабилизационен кредит от Международния валутен фонд, за да се справи със задълбочаващата се финансова криза. Искането е било изпратено от правителството и Националната банка на страната.
Решението за заема дойде  ден след като Беларус замрази цените на някои от основните хранителни стоки до 1 юли и девалвира основната си валута с 36 процента.
Експерти на МВФ ще посетят страната в началото на този месец, за да направят оценка на ситуацията в бившата съветска република.
Русия вече отхвърли молбата на Минск за пряк заем, но посочи, че могат да могат да се възползват от обща регионална помощ. Руското финансово министерство съобщи, че сумата за тази година ще е в размер на 1 милиард и 240 милиона долара от общата помощ от 3 милиарда.
Решението за спасителния пакет трябва да бъде взето на 4 юни.  Първият транш от 800 милиона долара вероятно ще бъде преведен седмица след това.
Досега Беларус избягваше да иска помощ от МВФ, а режимът на президента Александър Лукашенко беше сериозно критикуван от Запада за сблъсъците с опозиционни активисти след изборите миналата година.