Четвърта поредна нощ на бомбардировки в Триполи

Чуждестранните медии са били откарани в Баб aл-Азизия рано в петък сутринта, за да видят нанесените от бомбардировката щети.

27.05.2011 | 11:50
Четвърта поредна нощ на бомбардировки в Триполи

Пет експлозии разтърсиха либийската столица Триполи. Гъст дим се издигна над резиденцията на Кадафи в Баб aл-Азизия.
Чуждестранните медии са били откарани в Баб Ал-Азизия рано в петък сутринта, за да видят нанесените от бомбардировката щети. Либийските власти поискаха ООН и Африканският съюз да определят точен ден и час на прекратяване на огъня, за да могат да предприемат необходимите стъпки за спиране на боевете.
В момента Кадафи бяга и се крие в болници в Триполи, съобщи BBC, като се позова на правителството.
Операцията в Либия е тема на срещата на Г8 във Франция, където президентите на Русия, Франция и САЩ са обсъждали участието на Москва като посредник в уреждането на конфликта.
НАТО увеличава военния натиск. Великобритания и Франция решиха да изпратят бойни хеликоптери в операцията в Либия, с цел намаляване на цивилните жертви. Лондон изпраща 4 хеликоптера Апачи, а Франция потвърди, че също разполага хеликоптери, Tigre и Gazelle.
Междувременно американският Конгрес подкрепи предложението, с което се забранява плащането от бюджета за сухопътна операция в Либия, а президентът Барак Обама потвърди, че няма намерение да изпраща такива части.