Отложиха изслушването на Младич по здравословни причини

Бившият сръбски генерал, издирван от години и обвинен в убийството на 8000 мюсюлмани, бе арестуван на 26 май.

27.05.2011 | 07:17
Отложиха изслушването на Младич по здравословни причини

Сръбската полиция залови един от най-търсените бегълци в света и неговата самоличност бе потвърдена с ДНК тестове. Ген. Младич бе задържан на 26 май, потвърди президентът на Сърбия, Борис Тадич.
Ратко Младич е бил арестуван към 6:30 в Лазарево, на стотина километра северно от Белград. Той се криел във фермата на свой братовчед, съобщи агенция Танюг. Имал два пистолета, но не оказал съпротива при задържането си.
„Той знаеше, че младите офицери изпълняват задача”, заяви адвокатът на Младич- Милош Салджич.
Председателят на Националния съвет за сътрудничество с трибунала в Хага Расим Лялич заяви, че „Младич изглежда състарен”, което го прави трудно разпознаваем.
69-годишният Ратко Младич бе отведен пред сръбския съд за военнопрестъпления в Белград. Според процедурата трябваше първо да му бъде направен медицински преглед, който обаче бе отложен за петък - 27 май.
Адвокатът на Младич разказа, че съдията не е получил дори минимална информация от арестувания генерал.
„С него не може да се говори нормално,” сподели Салджич. – “Питате го нещо, а той говори за друго. Мисля, че трябва да се лекува”.
Според говорителя на трибунала, Младич се идентифицирал пред съда и бил адекватен.
Процесът на екстрадиране на военнопрестъпници в Хага, където е седалището на международния съд за бивша Югославия, може да отнеме седмица, съобщава Б92. Решението за това взема Министерството на правосъдието на Сърбия.
В Лазарево Младич живеел под името Милорад Комадич. Това съобщение обаче бе опровергано от министъра на вътрешните работи Ивица Дачич.
Очевидци са казали на Б92, че полицията претърсила още 3 къщи, където подозирала, че се крият „имигранти от Босна и Херцеговина”.
„Това е добре за Сърбия, която затвори тази глава от историята си”, заяви президентът Борис Тадич. Той отхвърли опасността от евентуални вълнения в страната във връзка с ареста и заяви, че „всеки, който опита нещо подобно, ще бъде арестуван и съден”.
Присъдата срещу бившия лидер на босненските сърби бе издадена от Хагския трибунал през 1995г.
Вечерта в деня на ареста около 500 души излязоха по улиците на Нови Сад и стигнаха до сградата на телевизията на Войводина, където бяха посрещнати от силите за борба с безредиците, съобщава Б92.
Демонстрантите викаха „Усташи” и замеряха с камъни офиса на Демократическата партия, преди да бъдат разпръснати от полицията. Двама души са били ранени.
В Белград демонстранти излязоха с факли като скандираха „Благодарим ти, Ратко”, и съветваха полицаите да отидат в Косово.