Европа мисли за „меко преструктуриране” на гръцкия дълг

От Гърция веднага реагираха, че са готови да дебатират по този вариант.

18.05.2011 | 13:20 Редактор: Красимир Лаков
Европа мисли за „меко преструктуриране” на гръцкия дълг
Европа мисли за „меко преструктуриране” на гръцкия дълг

На срещата на финансовите министри от еврозоната в Брюксел започва да се оформя решение за така нареченото „меко преструктуриране” на гръцкия дълг. Най-общо това означава на първо място разсрочване (по-дълги срокове за изплащане) и евентуално намаляване на лихвата, но при определени условия. Председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че това може да стане, ако Гърция увеличи усилията си за ограничаване на публичния дефицит и успее да приватизира бързо активи на стойност 50 милиарда евро. По този начин дългът й в средносрочен и дългосрочен план ще стане поносим, за разлика от сега.
Редица европейски лидери също обявиха, че са склонни да направят подобна отстъпка, но при условие че гръцкото правителство ускори приватизационната си програма, за да намери по-бързо налични средства.
В същото време, от Гърция веднага реагираха, че са готови да дебатират „меко преструктуриране”. Седмици наред официални лица от еврозоната твърдяха, че няма да има никакво преструктуриране на дълга, защото това ще бъде прецедент, който ще повлияе негативно на главните европейски банки и на ЕЦБ. Според немското правителство „пре-профилиране” може да има само, ако кредиторите го приемат доброволно.
От гледната точка на финансовите пазари няма голяма разлика между преструктуриране или „меко преструктуриране”. По повод на спряганото сега „пре-профилиране”, мениджър на американски фонд се подигра с европейците, че „бил чувал термина само по повод на естетична хирургия на нос”.
Има опасения, че каквито и да са промените по гръцкия дълг, те ще рефлектират и върху състоянието на дълга на Португалия и Ирландия, които ще поискат също облекчения. Ирландия вече поиска по-ниска лихва за кредита, който получи от ЕС и МВФ.