Китайският Фейсбук излиза на борсата

Компанията Renren, която притежава най-голямата социална мрежа в Китай, планира да пусне депозитарни разписки на стойност 690 млн.долара.

09.05.2011 | 17:32 Редактор:
Китайският Фейсбук излиза на борсата
Китайският Фейсбук излиза на борсата

Китайският „Фейсбук“ излиза на борсата в Ню Йорк, съобщават световните агенции. Компанията Renren, която притежава най-голямата социална мрежа в Китай, планира да  пусне депозитарни разписки на стойност 690 млн. долара. Ценовият диапазон на   предлагането  е  от 12-14 долара, като при цена на изпълнение от 13 долара за акция  пазарната капитализация ще бъде в размер на 5,103 млрд. долара
Засега никоя от големите щатски социални мрежи не е листвана на борсата, въпреки че популярността и приходите им от реклама бележат значими ръстове, отбелязва Bloomberg .
Facebook и  Twitter  не  са разрешени в Китай, което отваря широко вратите за местната мрежа. Думата „renren “ означава „всеки“ и е напълно подходяща за размерите на държава с 450 милиона онлайн потребители.
По много черти социалната платформа на RenRen прилича на Facebook. Потребителите се насърчават да използват истинската си идентичност, като към това компанията добавя  игри и позволява извършването най-вече на търговска дейност. От началото на годината близо 2 млн. нови потребители се регистрират всеки месец.
Властите в  Китай създадоха  специална агенция, която ще затегне контрола върху интернет. Те се  опасяват, че интернет може да стане канал за разпространение на  призиви за бунт като тези в Близкия изток и Северна Африка.
В Renren отдавна са подготвени. В мрежата са регистрирани 170 милиона потребители, които са наблюдавани от 500 души екип. Те са заети главно да изтриват чувствителната за Пекин информация. Любопитна, но важна подробност е и факта, че във Facebooк не може да се разбере кой  разглежда даден профил. В Renren това не е тайна.