МААЕ обсъжда ядрената сигурност

Във Виена започна двуседмична среща на страните, подписали Конвенцията по ядрена безопасност. Всички страни с атомни централи членуват в организацията.

05.04.2011 | 16:26
МААЕ обсъжда ядрената сигурност

Страните, подписали Конвенцията за ядрена безопасност, се събраха във Виена, за да обсъдят проблемите на сигурността в сектора.
Международната агенция по атомна енергия предложи да започне оценка на програмите за безопасност, при пълна прозрачност, с цел възстановяване на доверието на обществеността.
Според зам.-генералния директор на МААЕ Денис Флори инцидент, като този в Япония, не бива да се случва и “ако е станал, значи нещо не е било направено в самото начало. Това е урокът, който трябва да научим.”
Съединените щати вече започнаха засилени проверки и поискаха операторите на централите да проверят системите си за работа при екстремни условия. Вашингтон преразглежда регулаторната база в сектора. В Америка има 104 лицензирани реактори, от които 100 произвеждат електричество.
 “Поради близки дизайни и опасност от подобни природни бедствия в САЩ, ние проверяваме нашите съоръжения, както и собствения си подход към сигурността им,” заяви Грегори Джазко от Комисията по ядрена енергия, САЩ. – “Убедени сме, че американските централи са безопасни и имаме много сериозна програма за сигурността им”. Джазко допълни още, че оценките по случая, които предстои да бъдат направени, ще са на два етапа - анализ на информацията от Япония и решение за необходимостта от допълнителни промени в американската система или в централите.
Според Андрей Стритар, председател на словенския регулатор за ядрена безопасност, “въпросът за стрес тестовете не е дали централите са безопасни. Правилният въпрос е: “Как да ги направим още по-безопасни?”. Повтарям, те са безопасни, защото иначе не биха получили лиценз да работят. Имаме стандарти, следваме едни и същи правила от Международната агенция за ядрена енергия и прилагаме разпоредбите в нашите страни. Сега обаче, след тази авария, трябва да измислим как да ги направим още по-безопасни.”
В ЕС има общо 195 реактора и 19 в строеж. От всички страни Литва залага най-много – 76% от енергията си на атомните реактори, следвана от Франция и Чехия. След решението си да затвори временно 7 централи, Германия удвои вноса на ток от Франция и Чехия.
След аварията в Япония ЕС въведе изискване за подготовка за извънредни ситуации в централите на общността.