Фукушима изпуска 10 000 тона вода

Правителството в Токио смята решението за неизбежно и с цел ускоряване на работата по охлаждане на реакторите.

04.04.2011 | 17:19
Фукушима изпуска 10 000 тона вода

Японското правителство разреши на оператора на Фукушима да изпусне радиоактивни води от реактора в океана. Планирано е да бъде изпусната вода в обем над 10 000 тона.
Говорителят на японското правителство Юкио Едано обяви, че вече е ясно, че изтичащата от втори реактор вода е силно радиоактивна. “С цел предотвратяване на изтичането й в морето, ще изпуснем водата, която се съхранява във външния отсек на реактора. Тази вода също съдържа радиоактивни вещества, които са с по-ниско ниво на лъчение от силно замърсената,” коментира още Едано.
Радиоактивността бързо се разнася в океана и според говорителя Едано няма да застраши живота във водите край Япония.
Междувременно Агенцията за ядрено регулиране обяви, че няма информация за водите, които са маркирани с бяла боя и се изпускат в природата.
Президентът на General Electric Джефри Имелт се срещна с търговския министър на Япония, за да предложи подкрепа на компанията-оператор на атомните централи. Имелт съобщи, че неговата компания вече е предложила подкрепа на TEPCO.
„Ролята ни тук е в подкрепа на нашия важен клиент, TEPCO. Заедно с нашия партньор Hitachi, имаме над 1000 инженери от двете компании, които работят денонощно от началото на аварията,” заяви президентът на GE и обеща съвместната работа по отстраняването на последиците от бедствието да продължи.
„Бих добавил, че ние ще осигурим допълнителен капацитет на Япония. Вече сме изпратили газови турбини с кораб,” съобщи още Джефри Имелт.
След силното земетресение и последвалото цунами, капацитетът на TEPCO се понижи от 52 млн. киловатчаса електроенергия до 31 млн. Над 5 млн. киловата капацитет бе възстановен чрез конвенционалните централи в Япония, а правителството разчита, че ще успее да възстанови производството на ток до 45 млн. киловатчаса до юли.
Потреблението в Япония се очаква да се увеличи със затоплянето на времето и да доближи 55-60 млн. киловатчаса между юли и август. Правителството в Токио може да преразгледа програмата си за съкращаване на емисиите парникови газове с 25% в светлината на ядрената криза.