Италия призна бунтовническата власт в Либия

Всяко решение за бъдещето на Либия има условие: режимът на Кадафи да падне, а самият Кадафи и неговото семейство да напуснат страната.

04.04.2011 | 17:17
Италия призна бунтовническата власт в Либия
Италия призна бунтовническата власт в Либия

Италия официално призна Националния преходен съвет за единствената законна власт в Либия. Съобщението направи външният министър Франко Фратини след срещата си с либийския пратеник Али Ал Есауи.
“Решихме да признаем съвета като единственият легитимен представител на Либия. В двустранните ни отношения ние официално ще открием италианско представителство в Бенгази, където все още има наши сънародници, работещи в тясно сътрудничество с националния съвет,” заяви италианският министър на външните работи Франко Фратини.
Фратини допълни още, че всяко решение за бъдещето на Либия има условие: “режимът на Кадафи да падне, а самият Кадафи и неговото семейство да напуснат страната. Това е единственото политическо условие.”
На свой ред либийският пратеник Али Ал Есауи съобщи, че резолюцията на ООН, чрез която се даде разрешение за коалиционни въздушни удари, не изключва доставката на оръжие за населението, което иска да се защитава.
Италия обмисля и осигуряването на хуманитарни полети до Либия и болница в Мисрата.
Междувременно, в Бенгази пристигнаха 7,5 тона хуманитарна помощ от Йордания.
В неделя до Бенгази турски ферибот превози над 200 ранени в боевете при Мисрата. Той ще вземе още 100 души от бунтовническата столица, преди да отплава за турското пристанище Чешме. Операцията се финансира от турския Червен полумесец.