Гърция призова за спиране на военните действия в Либия

04.04.2011 | 16:49
Гърция призова за спиране на военните действия в Либия

Гърция се вслуша в молбата на Либия и в понеделник призова за спиране на военните действия в страната. Специалният пратеник на Муамар Кадафи, Абдул-Али ал-Обейди поиска спиране на огъня по време на срещата си с гръцкия премиер Георгиус Папандреу.

Димитрис Друцас, министър на външните работи на Гърция:

„Ние, гърците, от самото начало казваме, че усилията за намиране на политическо решение за Либия не трябва да спират. Пратеникът каза, че продължава контактите утре в Турция и след това в Малта. Ние отново настояваме международната общност да приложи изцяло решенията на ООН и незабавно да прекрати огъня, да сложи край на насилието и влаждебните действия, особено срещу цивилното население на Либия. От думите на либийския пратеник става ясно, че режимът търси решение. Има нужда да се положат усилие за установяване на мир в региона и Гърция ще продължи да го полага.

Режимът на Кадафи няколко пъти едностранно обявява примирие, но всеки път го нарушаваше. В петък либийският пратеник каза, че се опитва да си направи срещи с представители на Съединените щати, Великобритания и Франция в опит да сложи край на бомбардировките на коалицията, които започнаха на 19 март.

В Либия в неделя се водиха ожесточени боеве пред петролното пристанище Брега.

Турски ферибот превози в неделя до Бенгази над 200 ранени от Либия, пострадали при боевете при Мисрата. Бунтовниците поздравиха кораба Анкара, който влезе в пристанището, съпроводен от сирените на останалите съдове в залива.

Според генералния консул на Турция в Бенгази, Али Давутуглу, фериботът ще вземе още 100 души от бунтовническата столица, преди да отпава за турското пристанище Чешме. Операцията се финансира от турския Червен полумесец.