Реставрират Египетския музей

На 28 януари тълпата нахлу в сградата на музея през авариен изход, като повреди няколко безценни експоната, сред които две мумии от късния период.

10.02.2011 | 16:26
Реставрират Египетския музей

Над 70 експоната в Египетския музей станаха жертва на безредиците от 28 януари. Сред повредените експонати е и статуята на фараона Тутанкамон, стоящ върху пантера и един дървен санкофаг от Новото царство, датиращ отпреди 3000 г.
Според министъра на историческото наследство - археологът Захи Хауаз, тълпата е търсела две неща: злато и червен живак.
Червеният живак е легенда сред египтяните. Някои хора са готови да убиват за него. Според поверието, живакът се съдържа в гърлото на мумиите и ако бъде извлечен, с него могат да бъдат викани духове.
Повредените черепи на мумиите от късния период не са били открити заедно с телата. Изследвания със скенер са показали, че не принадлежат към колекцията фараонски мумии.
Когато демонстрациите в Египет започнаха, в края на януари, гражданите направиха жива верига около музея, но не успяха да спрат вандалите.
Не е ясно кога Египетският музей ще бъде отново отворен за туристите, но министърът на историческото наследство увери, че повредените реликви ще бъдат поправени до няколко дни. Хауаз заяви още, че ако бъдат върнати и други релкивки от музея, също ще бъдат реставривани.