Избирателните секции за кметския вот в Истанбул приключиха работа

Очакват се първите резултати. Право на вот имаха над 10,5 млн. избиратели

23.06.2019 | 18:31 Редактор: Юлия Христова
Избирателните секции за кметския вот в Истанбул приключиха работа

Избирателните секции за повторението на кметските избори в Истанбул затвориха и започва преброяването на гласовете. Чакат се първите резултати

Вотът се превърна в своеобразен референдум "за" или "против" политиката на Ердоган. Знак за това колко важно е за президента да запази контрол върху "сърцето на Турция“ е не само оспорването на предишните резултати, но и промяната в политическата му стратегия. Преди 3 месеца той организираше огромни митинги и дефакто беше център на предизборната кампания.  

И тъй като всеки глас е важен, Ердоган се опита да си спечели подкрепата на кюрдите, които са 20% от населението на Истанбул. За първи път от 8 години насам на лидера на Кюрдската работническа партия Абдула Йоджалан, който е в затвора, беше разрешен контакт с външния свят. Йълдъръм пък обеща редица социални облекчения и придобивки за избирателите си, ударени от тежката икономическа криза.  

Евентуална нова загуба ще бъде възприета като началото на залеза на Партията на справедливостта и развитието. Щетите върху имиджа също ще бъдат сериозни и ще е изключително трудно за управляващите отново да оспорят резултатите. Възможно е загубата дори да предизвика предсрочни избори. Знаете, редовният парламентарен и президентски вот е планиран за 2023 година. А някои експерти дори вече говорят за президентско бъдеще за кандидата на опозицията Екрем Имамоглу, в случай че победата му тази вечер се потвърди.

Вотът се състоя близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени в Истанбул от Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). Той победи с много малка разлика кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, който е бивш премиер и близък сътрудник на президента Реджеп Тайип Ердоган. Бяха регистрирани общо 10 560 963 избиратели с право на глас.

Вотът е от голямо значение за Турция, тъй като градът с население от над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30% от брутния вътрешен продукт на Турция се произвежда в Истанбул, а бюджетът на голямата истанбулска община възлиза на около 8,8 милиарда долара.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК