Г-20 ще работи по нова рамка за борба с отпадъка в океаните

Това стана ясно на среща на министрите на енергетиката и околната среда на страните от Г-20, която се проведе в Япония

16.06.2019 | 18:00 Редактор: Юлия Христова
Г-20 ще работи по нова рамка за борба с отпадъка в океаните

Министрите на околната среда на страните от Г-20 се договориха да приемат нова рамка за действие за справяне с проблема с пластмасовите отпадъци в океаните в глобален мащаб, обяви японското правителство след домакинството на двудневната среща, предава Ройтерс.

Министрите на околната среда и енергетиката на 20-те най-големи икономики се срещнаха този уикенд в Каруизава, северозападно от Токио, преди срещата на върха на Г-20 в Осака, която ще се състои на 28 и 29 юни.

Един от най-големите глобални проблеми, свързани с околната среда, са пластмасовите отпадъци в океана, тъй като те не само водят до огромно замърсяване на плажове, но и вредят на животните в него, които често поглъщат части от този отпадък. Много страни вече забраниха използването на торбички за еднократна употреба.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че иска страната му да поведе света към намаляването на океанския пластмасов отпадък, включително чрез разработката на биоразградими материали и други иновации.

Новата рамка има за цел да улесни по-нататъшните конкретни действия по отношение на морските отпадъци, въпреки че на доброволна основа след срещата на Г-20 в Хамбург в Германия през 2017 г. беше приет “План за действие на Г-20 за морските отпадъци”.

Съгласно новата рамка членовете на Г-20 ще насърчават всеобхватен подход за превенция и намаляване изхвърлянето на пластмасови отпадъци в океаните чрез различни мерки и международно сътрудничество, пише investor.bg.

Страната планира да бъде домакин на първата среща по новата рамка тази есен.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК