fallback

30 души присъстваха на първата литургия в Нотр Дам

Тази катедрала е символ на Франция и християнството, каза архиепископът на Париж Мишел Опти

16.06.2019 | 15:59 Автор: Бойко Димитров

30 души присъстваха на първата литургия в Нотр Дам, само два месеца след като готическата катедрала беше опустошена от пожар. Църковните служители обаче, са решени да покажат, че вярата е по-силна от разрушението.

С каски на главите – малка група от свещеници и миряни се присъединиха към службата, водена от архиепископът на Париж Мишел Опти. 

"Днес сме силно емоционални, че се намираме тук. Щастливи сме, че можем да отслужим литургията. Тя е послание на надежда и благодарност на всички онези, които бяха докоснати от това, което се случи с тази катедрала, която е символ на Франция и на християнството", каза той. 

Пред храма също имаше тълпа от хора, която гледаше символичната църковна служба онлайн чрез телфоните си. Пожарът в готическата катедрала избухна на 15 април и унищожи напълно покрива и емблематичната кула стрела. В момента се извършват усилени работни дейности по укрепването на конструкцията. Стихията предизвика вълна от съпричастнот и дарители обещаха 850 милиона евро за възстановяването на катедралата. До момента обаче реално са получени едва 10 процента от средствата. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback