Мащабни стачки срещу пенсионната реформа блокираха Бразилия

Над 40 милиона души от 200 града протестираха срещу измененията

15.06.2019 | 13:33 Редактор: Бойко Димитров
Мащабни стачки срещу пенсионната реформа блокираха Бразилия

Мащабни стачки блокираха Бразилия. Над 40 милиона души от 200 града протестираха срещу новата пенсионна реформа. Това са най-масовите демонстрации, откакто десният президент Жаир Болсонаро встъпи в длъжност в началото на годината.

Протестните действия продължиха 24 часа. Демонстрантите блокираха обществения транспорт, училищата и редица институции. Недоволството е провокирано от планираните от президента Жаир Болсонаро изменения в закона за пенсиите. В новите текстове се предвижда повишаване на пенсионната възраст до 65 години за мъжете и 62 години за жените, както и увеличаване на вноските за пенсия. 

Според него, строгата, но спорна, реформа ще възстанови публичните финанси. Бразилците обаче не споделят мнението му. Стигна се и до ескалация на напрежението. Полицията в Рио де Жанейро използва сила, за да разпръсне недоволните граждани. В най-големият град в страната - Сао Пауло пък протестиращите запалиха гуми и блокираха важни пътни артерии. 

Въпреки протестите министърът на икономиката на Бразилия е категоричен, че ако системата не се реформира може да има катастрофални последици за страната.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК