Конституционният съд на Молдова отне президентските правомощия на Игор Додон

Временно длъжността заема премиерът Павел Филип

09.06.2019 | 18:25 Редактор: Ралица Братанова
Конституционният съд на Молдова отне президентските правомощия на Игор Додон

Конституционният съд на Молдова прехвърли президентските правомощия на премиера Павел Филип, пише молдовското издание "Молдавские Ведомости", цитирано от агенция "Фокус".

Конституционният съд посочва, че съществуват обстоятелства, които оправдават временното прехвърляне на изпълнението на задълженията на президента на Република Молдова в рамките на процедурата за разпускане на парламента.

Според Конституционния съд е налице умишлен отказ на президента Игор Додон да изпълни конституционното си задължение да се обърне към Конституционния съд и да посочи обстоятелствата, обосноваващи разпускането на Х-тия парламент. Съответното становище беше публикувано тази сутрин след разглеждане на жалбата, подадена от депутатите на Демократическата партия на Молдова (ДПМ) на 8 юни, съобщава молдовският портал IPN, цитиран от изданието.

Според мнението на съдиите от Конституционния съд, действащият министър-председател Павел Филип, като действащ президент на Република Молдова, ще се обърне към Конституционния съд, за да установи обстоятелствата, обосноваващи разпускането на X-ия парламент и, ако е необходимо, да издаде указ за разпускане на парламента и назначаване дата на предсрочни парламентарни избори.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК