fallback

Гражданите на ЕС се затрудняват при ползването на здравни услуги зад граница

Това сочи доклад на Европейската сметна палата

04.06.2019 | 22:15 Автор: Ралица Братанова

Гражданите на ЕС се сблъскват с трудности при ползването на здравни услуги зад граница. Това сочи доклад на Европейската сметна палата (ЕСП), представен днес.

Само малка част от хората са запознати с правата си да търсят лечение в други държави от ЕС. Установени са проблеми и закъснения при обмена на данни за пациентите по електронен път между държавите.

Правилата на ЕС за здравно обслужване в чужбина от 2011 г. целят да се осигури безопасна и висококачествена лекарска грижа, както и да се въведат средства за възстановяване на разходите при същите условия, както в държавата, чийто гражданин е болният.

В ЕС гражданите, потърсили лечение в друга страна от Общността, например планов болничен прием или лекарства, имат право да научат правилата за лечение, за възстановяване на разходи и най-подходящата правна процедура. 

ЕСП е проверила дали Европейската комисия наблюдава прилагането на тези правила и дали помага на държавите да съобщават на гражданите правата им. В доклада се отбелязва, че ЕК следи въпроса и помага на държавите, но все още се наблюдават пропуски. Комисията е подценила трудностите по въвеждането на електронното здравеопазване, отчита ЕСП. 

Около 200 000 души годишно се в ЕС възползват от здравно лечение в друга държава от Общността. Разходите за покриването на разноски за лечение в чужбина се оценяват на 0,004 на сто от годишния бюджет за здравно обслужване в ЕС. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback