fallback

Ограниченията за работа на българи в Швейцария отпадат

Сънародниците ни вече ще могат свободно да пребивават в страната, ако имат работно място

01.06.2019 | 15:25 Автор: Василена Василева

Ограниченията за работа на българи в Швейцария отпадат от днес. След законодателни промени, от 1 юни българи и румънци вече няма да има нужда да кандидатстват за разрешение за пребиваване, при условие че имат работно място. 

Ще трябва обаче да бъдат регистрирани от своя работодател по електронен път. 

По последни данни на миграционните служби, към края на март тази година в страната пребивават над 11 хил. граждани от двете държави. 

Въпреки че не е член на ЕС, по силата на двустранни спораузмения, правата на живеещите в Швейцария и в общността бяха на практика изравнени. 

За българите и румънците обаче беше в сила 10-годишен преходен период, за да получат пълни права, който днес изтече окончателно. 

Специален документ предвиждаше преходен период от максимум десет години, след който гражданите на България и Румъния да получат пълни права в Швейцария. 

На 1 юни 2016 г. Швейцария премахна всички ограничения за българите и румънците - още преди да е изтекъл 10-годишният период. 

Тогава обаче Берн постави условие, че ако имиграцията от Румъния и Бългрия превиши с 10% средната стойност от предходната година, на 1 юни 2017 или най-късно на 1 юни 2018, Берн може да въведе нови ограничения за пазара на труда. 

И тези ограничения наистина бяха въведени от 1 юни 2017 - първоначално за една, а после за още една година.  Сега обаче 10-годишният срок окончателно изтече. Така Хърватия остава единствената страна, членка на ЕС, чиито граждани все още имат само ограничен достъп до швейцарския трудов пазар.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback