ЕНП остава най-голямата сила и в следващия Европейски парламент

ПЕС е втора със 150 представители

27.05.2019 | 09:48 Редактор: Ивайло Николов
ЕНП остава най-голямата сила и в следващия Европейски парламент

Разпределението на мандатите в Европейския парламент  до 2024 година показва, че "Европейската народна партия" остава най-голямата в парламента с 179 спечелени места, а "Партията на европейските социалисти" - втора със 150. 

Трети са центристите от "Алианс на либералите и демократите за Европа" - със 107 места, а четвърти - "Зелените" със 70. 

За евроскептиците от "Европа на нациите и свободите" се прогнозират 58 места, а за "Европейски консерватори и реформисти" - 56. Либералите и Зелените ще формират по-големи групи в новия състав на Европейския парламент. 

Избирателната активност на проведените между 23 и 26 май избори за Европейски парламент е 50,5%, което е с 8% повече, отколкото през 2014 година.

Манфред Вебер направи призив за обединение. Най-вероятният бъдещ председател на Европейската комисия заяви, че през следващите 5 години "Европейска народна партия" трябва да работи заедно със социалистите, либералите и "Зелените". Изявлението му дойде минути, след като стана ясно че ЕНП остава лидер в изборите за Европейски парламент.

"Европа трябва да гледа динамично към бъдещето и да предприеме необходимите стъпки за приближаването му. Това трябва да направим. Това искат хората от нас и ако постигнем тези точки, можем да покажем, че прогресивната, конструктивна, кооперативна политика дава резултати и че национализмът носи само страхове и омраза. И така, още веднъж моята оферта е на масата, нека седим заедно с прогресивните сили в този парламент. Нека се опитаме да намерим програма за следващите пет години, която ще подготви Европа за следващите 30 години", заяви Вебер.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК