Правителството на Ципрас получи вот на доверие преди изборите

Кабинетът получи подкрепата на 153 депутати

11.05.2019 | 15:58 Редактор: Бойко Димитров
Правителството на Ципрас получи вот на доверие преди изборите

Правителството на Гърция спечели поискания вот на доверие. Подкрепата за премиера Алексис Ципрас идва в навечерието на евроизборите и местния вот.

След тричасови разгорещени дебати Алексис Ципрас получи подкрепата на 153 депутати в 300-местния парламент. Победата беше важна за правителството, тъй като по-рано тази седмица беше обявен нов финансов план с мерки срещу тежкото икономическо състояние на населението. Той предвижда намаляването на данъците, както и месечни добавки за пенсионерите, чиито доходи се свиха значително по време на почти 10-годишната криза в страната. 

"Мерките, които въвеждаме и много скоро ще гласуваме, имат за цел да възстановяваят авторитета и достойнството на хората. Бих казал, че с тях се отбелязва едно ново начало за нашата страна", каза Ципрас.

Причина за гласуването стана скандално изказване на заместник-министъра на здравеопазването Павлос Полакис. Той обвини един от опозиционните политици, който е с увреждания, че се е възползвал от заболяването си, за да получи преференциално отношение при осигуряването на държавна работа. А веднага след победата на Ципрас, от опозицията заявиха, че мерките за финансови облекчения на гърците са предизборен трик. 

На 26 май гърците ще гласуват едновременно в избори за Европейски парламент и за местна власт. Те се разглезжадт като генерална репетиция за парламентарните избори през октомври. Според анализатори обаче доверието в лявото правителство на Ципрас е намаляло за сметка на консервативната опозиция.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК