Пожарът в катедралата "Нотр Дам" е овладян

От пламъците са спасени фасадата, двете основни кули и голяма част от интериора на катедралата

16.04.2019 | 07:00 Редактор: Василена Василева
Пожарът в катедралата

Мощният пожар, който избухна в катедралата "Нотр Дам" в Париж е под контрол. 

След 7 часова битка с огъня, стотици пожарникари успяха частично да загасят пламъците и сега усилията им са насочени към потушаването на остатъчните тлеещи огнища. 

Един огнеборец е пострадал.

Стихията разруши емблематичната кула-стрела и част от покрива на 850-годишната готическа сграда, която е един от най-известните туристически обекти на френската столица. 

От пламъците са спасени фасадата, двете основни кули и голяма част от интериора на катедралата. 
Не са пострадали и ценните съкровища и реликви, които се пазят в "Нотр Дам", сред които са Трънният венец и мантията на Свети Луи. 

Причината за пожара се изяснява. От прокуратурата в Париж обаче заявиха, че инцидентът се разглежда като нещастен случай и към момента изключват версията за умишлен палеж. 

Една от причините за избухването му може да се дължи на мащабната реновация на катедралата. 

Ремонтните дейности започнаха след като в каменната фасада на Нотр дам се появиха пукнатини, което предизвика опасения, че структурата на готическата сграда е нестабилна. 

Френския президент Еманюел Макрон нарече пожара "ужасна трагедия" и обеща, че катедралата ще бъде изградена отново, защото "историята заслужава това".

"Съкрушителна е гледката на горящия символ на вяра, епохи и култура, оцелял през всичките повратности на историята". Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook президентът Румен Радев по повод пожара в катедралата "Нотр Дам" в Париж. 

"Всяка щета по "Нотр Дам" нанася болезнена рана не само в сърцата на французите, но и за всеки европеец, за цялото човечество", написа още президентът.

Премиерът Бойко Борисов също коментира пожара. "Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят. Ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти", написа министър-председателят в профила си във Facebook. 

А в телефонен разговор за Bulgaria ON AIR, българинът Димо Райков, който от години живее в Париж, отбеляза, че пожарът в "Нотр Дам" е удар по сърцето на Франция. Той обаче бе категоричен, че ще бъде направено всичко възможно нанесените от огнената стихия щети да бъдат поправени.

Вижте още във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК