Полски генерал от запаса заплаши Русия с ядрен удар

Ако започне война, дори и НАТО няма да може да помогне, обясни Валдемар Скшипчак

04.04.2019 | 15:35 Редактор: Бойко Димитров
Полски генерал от запаса заплаши Русия с ядрен удар

Aко Русия нападне западните страни, НАТО може да използва срещу нея ядрено оръжие. Това заяви о.з. генералът от полската армия Валдемар Скшипчак в интервю, публикувано на сайта  Wirtualna Polska. Новината бе съобщена от dnes.bg.

Според генерала Полша е фронтова държава, един от първите рубежи на Алианса на пътя на руската заплаха. Според него в случай на война страната сама не може да спре Русия. Скшипчак посочи, че няма да помогнат дори допълнителните сили на НАТО, разположени в неговата страна, а на съюзниците ще им трябват няколко седмици, за да се притекат на помощ.

Скшипчак определи силите на Алианса като отслабващи и неефективни – като пример той посочи превземането на полуостров Крим.

"Решенията се взимат прекалено късно. Когато в НАТО се събудиха, Крим и Източна Украйна вече бяха в ръцете на Путин. Ако започне война, никой няма да пита за нашето мнение. И ние не можем да променим географското си положение", каза той.

Генералът също така разказа, че по времето на Студената война американците са планирали да спрат Червената армия на територията на Полша с ядрени удари – и такива варианти в случай на агресия от страна на Русия съществуват и до днес.

През февруари полският министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви, че Полша планира да похарчи близо 50 милиарда долара за модернизация на армията си.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК