Български евродепутати са против прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС

Отношенията на ЕС с Русия и Турция бяха във фокуса ЕП

17.03.2019 | 12:25 Редактор: Ивайло Николов
Български евродепутати са против прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС

Отчитайки ситуацията с правата на човека и новата турска конституция, Европейският парламент препоръчва официално суспендиране на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

Минути преди гласуването, трима български евродепутати, от трите най-големи политически семейства в ЕП, гостуваха от студиото на предаването "Брюксел 1" в Страсбург.

Андрей Ковачев от ЕНП, Петър Курумбашев от групата на социалистите и демократите и Илхан Кючук от групата на либералите коментираха пред водещата Милена Милотинова отношенията на ЕС с Русия и Турция.   
 
"Преговорите с Турция така или иначе са замразени. Ако Турция иска да ги прекрати, него го направи тя, а не ние", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Андрей Ковачев. 

По повод намерението на Манфред Вебер, кандидат на ЕНП за председател на ЕК, да прекрати преговорите за членство на Турция в ЕС, ако заеме поста на Юнкер, Андрей Ковачев заяви, че в ЕНП има различни мнения и Вебер е наясно с позицията на България. 

Той припомни, че ЕС е започнал преговори с Турция с отворен край. 

"Към този момент е ясно, че е нереалистично пълноправното членство на Турция в ЕС. Когато говорим, че не искаме да прекратяваме преговорите, казваме, че смятаме преговорният процес е добър инструмент Турция да върви на европейския коловоз", допълни Ковачев.

Петър Курумбашев обясни възраженията на колегите си по отношение на прекратяване на преговорите с Турция, но подчерта, че същевременно към Ердоган трябва да се отправи ясен знак, защото правителството на Турция демонстративно не взима под внимание отправените забележки за неспазване на човешките права и свободата на медиите. 

"Има 2 предложения – за замразяване и за прекратяване. Категорично възразяваме преговорите да бъдат прекратени. По отношение на предложението за замразяване на преговорите бихме гласували „въздържал се“ с аргумента на нашето политическо семейство, че и малкото проевропейски сили в турското общество няма да посрещнат  добре новината за прекратяване на преговорите с ЕС", обясни Курумбашев. 

Според Илхан Кючук от групата на либералите поне половината от турските граждани искат страната да е член на ЕС, което няма да стане утре. 

"Въпросът е да има демократичен механизъм, по който ЕС и Турция да вървят заедно", заяви Кючук.

По думите му такъв механизъм е преговорният процес, но успоредно с него трябва да се помисли за още две важни неща. 

"Първо, митническото споразумение трябва да бъде надградено и второ, визовата либерализация. Турция беше изпълнила част от критериите за визова либерализация, но някъде процесът се препъна", коментира Кючук пред Милена Милотинова.

Още за Турция и ЕС, как българските евродепутати коментираха предложението за допълнителни санкции за Русия и отвореното писмо на френския президент Емануюл Макрон, в което френският президент се обръща директно към гражданите на Европа преди евроизборите – вижте във видеото. 

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК