Стрелецът от Нова Зеландия - безмълвен и обвинен в убийството на 49 души

Брентън Тарънт ще остане в ареста заедно с още двама задържани – предполагаеми съучастници

16.03.2019 | 12:48 Редактор: Ивайло Николов
Стрелецът от Нова Зеландия - безмълвен и обвинен в убийството на 49 души

Стрелецът от Нова Зеландия се яви пред съда, където му бяха повдигнати обвинения в убийството на 49 души. Пред магистратите, 28-годишният австралиец Брентън Тарънт не каза и дума.

Вчера той стреля по хората в две джамии в град Крайстчърч. Тарънт ще остане в ареста заедно с още двама задържани – предполагаеми съучастници. От ранените 48 души, 11 са в критично състояние, сред тях и 4-годишно момиче.

Властите обявиха, че мъжът е възнамерявал да продължи с атаките, когато бил задържан. Преди това той не е попадал в полезрението на спецслужбите.

Кметът на Крайстчърч обяви, че националните флагове ще останат спуснати наполовина до второ нареждане. А оцелелите от трагедията разказват за преживения ужас. 

Тишина тегне над улиците на града, а всички джамии в Нова Зеландия са затворени. Премиерът на страната обеща, че законите за притежание на оръжие ще бъдат променени. Според разследващите нападателят имал разрешително, но използвал модифицирано огнестрелно оръжие. 

В колата му са открити още две огнестрелни оръжия, а намеренията му без всякакво съмнение са били да продължи с атаките. 

Сред предизвикателствата остава бързото идентифициране на жертвите. Сред тях има граждани на Бангладеш, Индия и Индонезия. 

Според статистиката мюсюлманите са малко над 1% от населението на Нова Зеландия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК