Съд в САЩ отсъди: Пудрата на "Джонсън енд Джонсън" предизвиква рак

Срещу козметичния гигант се водят 13 000 дела от разболели се, а загубите са огромни

14.03.2019 | 22:16 Редактор: Иван Берберов
Съд в САЩ отсъди: Пудрата на

Близо 30 млн. долара обезщетение ще получи американка, разболяла се от рак след употреба на бебешка пудра. Това реши съд в Калифорния по време на поредно дело срещу козметичния гигант "Джонсън енд Джонсън".

Нищо не е по-важно от здравето. Това е слоганът на американския козметичен гигант. Той обаче противоречи изцяло на редица стряскащи разкрития за продуктите на компанията и най-вече за бебешката им пудра. 

От години компанията е изправена пред обвинения, че пудрата съдържа азбест и причинява рак. В поредното дело тя беше осъдена да плати 29 милиона на Тереза Ливит – поредната болна от рак жена, която е използвала продукта.  

Срещу "Джонсън енд Джонсън" се водят около 13 000 подобни дела в Съединените щати. През 2017 година компанията трябваше да плати рекордните 417 млн. долара на Ева Ечевария. Тя развива рак на яйчниците, след като в продължение на десетилетия използва продукт базиран на пудра, предназначен за дамска хигиена.

Животът на Ева е тотално разрушен след диагнозата, но тя събира сили и успява до победи в съдебното дело. Процесът ѝ беше последван и от редица други дела. Миналата година съд в Лос Анджелис определи друга жена с подобен случай да получи над 25 милиона долара.

В Мисури 22 други жени получиха общо около милиард долара. Това са само част от случаите на раково болни, които обвиняват компанията за нелечимите си заболявания. Смята се, че компанията е била наясно за азбеста в талка, който използва, още през 1971 година. 

"Джонсън енд Джонсън", разбира се, отрича обвиненията. И категорично твърди - продуктите, направени на основаната на талк, са безопасни.

Харесайте ни във Facebook ТУК