fallback

Г-7 ще подкрепи увеличаване на санкциите срещу Русия

Това ще се случи, ако Москва засили напрежението в Украйна, заяви финансовият министър на САЩ.

12.04.2014 | 12:14 Автор: Мариета Иванова

Страните от Г-7 ще подкрепят увеличаването на санкциите срещу Русия. По думите на американския финансов министър Джак Лю това ще стане, ако Москва увеличи напрежението в Украйна, като даде за пример събитията източната част на страната, където проруски демонстранти настояват за преминаване под юрисдикцията на Русия.

"Налице е широко и силно единство в рамките на Г-7 за увеличаване на санкциите и разходите в отговор на ескалиращите действия от страна на Русия", заяви пред журналисти Лю, позовавайки се на настроенията в групата на седемте най-развити държави. Г-7 включва САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания.

Припомняме, че по-рано тази седмица високопоставени представители от групата се срещнаха във Вашингтон и обсъдиха ситуацията в Украйна. Финансовите министри и централните банкери от цял свят са във Вашингтон за пролетните срещи на Международния валутен фонд. През март Съединените щати и Европа въведоха санкции срещу Русия в отговор на анексирането на Кримския полуостров, който доскоро бе част от Украйна. Междувременно санкциите на Европейския съюз срещу Русия заради действията й в Украйна бяха подкрепени от Норвегия, Исландия, Албания и Черна гора. Новината бе съобщена от върховния представител на съюза за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

fallback
Още от Свят
fallback