ЕС подготвя най-агресивния си ход срещу Google

22.11.2014 | 12:42 Редактор:
ЕС подготвя най-агресивния си ход срещу Google
ЕС подготвя най-агресивния си ход срещу Google

ЕП разследва Google от 2011 г. насам, след като няколко по-малки компании, специализирани в търсенето обявиха, че гигантът целенасочено ги пренебрегва в показванията на резултати от търсене, вследствие на което потребителите на практика не могат да стигнат до тях.  Microsoft пък алармираха, че Google прави всичко възможно, за да попречи на Bing да намира резултати, свързани с YouTube. 

Притеснението на ЕС е, че с монопола си, Google може да манипулира резултатите от търсенето така, че да влияе върху бизнес конкуренцията.

Германският депутат Андреас Шваб е един от инициаторите на новата резолюция за отделяне на търсачката от другите продукти на интернет гиганта. Тази възможност най-вероятно ще бъде гласувана от евродепутатите в четвъртък и е считана за най-доброто компромисно решение, тъй като Брюксел няма право да изисква тайните на алгоритъма за търсене на Google.

Испанският евродепутат Рамон Тремоза пък казва: „Google убива нашия технологичен сектор“. 

Financial Times и Bloomberg коментират, че документът ще призовава за това „показваните резултати в търсенето да бъдат най-полезните възможни за потребителя, а не най-полезните за Google. Според световните медии реакцията на ръководството на Google е меко казано враждебна.