fallback

Огненият ад в Калифорния продължава - 10 хил. пожарникари се борят със стихията

Близо 38 хиляди души са евакуирани, много други обаче сами са избягали от домовете си

29.07.2018 | 14:17 Автор: Велислав Филипов

Бедствено положение е обявено в американския щат Калифорния, който от началото на седмицата е обхванат от опустошителни пожари. Жертвите на огнения апокалипсис вече са шест. Хиляди хора са евакуирани, а властите предупреждават - едва 5% от стихията е овладяна.

10 хил. пожарникари се борят с общо 14 бушуващи огнища. Най-тежко е положението в северната част на Калифорния, където вече са изпепелени близо 200 квадратни километра – или повече от площта на Сан Франциско. 

Пожарът в окръг Шаста е разгарян от силни ветрове, образуващи огнени торнада. Властите предупреждават, че те са изключително опасни, защото изкореняват дървета, преобръщат коли и всмукват всичко по пътя си. 

500 къщи в района вече са унищожени. Близо 38 хиляди души са евакуирани. Много други обаче сами са избягали от наближаващата стихия.

Две малки деца и двама пожарникари са сред жертвите на огнената стихия. В южната част на Калифорния разрастващият се пожар вече наближава националния парк "Йосемити". Природният резерват е затворен. 

Според метеоролозите сухото и горещо време ще продължи. Прогноза, която не успокоява властите. Според властите голяма част от пожарите в Калифорния са запалени умишлено. Арестуван е един човек, който може да бъде осъден доживот.

fallback
Още от Свят
fallback