Протести и арести белязаха Деня на труда по целия свят

24-часова стачка парализира Гърция, а в Турция десетки бяха задържани заради участие в непозволено шествие

01.05.2018 | 21:42 Редактор: Велислав Филипов
Протести и арести белязаха Деня на труда по целия свят

Стачки, протести и шествия – така беше отбелязан 1 май и по света. 24-часова стачка парализира Гърция, а в Турция десетки са задържани заради участие в непозволен протест.

Шествия, песни и протести – така Гърция отбеляза Деня на труда. Вълна от стачки блокира южната ни съседка. Не се движеше градският транспорт.

Протестираха и моряците. Фериботите и корабите останаха по пристанищата, а това сериозно се отрази на транспортните връзки с островите. Синдикатът на моряците настоява за увеличаване на заплатите и уреждането на спора с пенсионното осигуряване на своите членове. 

В Турция арести белязаха днешния ден. Полицията в Истанбул задържа близо 50 души. Хиляди полицаи се грижеха за сигурността. 
Централният площад "Таксим" е изцяло блокиран.

Властите забраниха достъпа до основната търговска улица в града, която години беше използвана за протестни шествия. Някои обаче пренебрегнаха забраната и се отправиха към площад "Таксим", но полицията бързо се намеси. 

Хиляди излязоха и във Франция. Освен традиционните шествия, Денят на труда беше и повод за недоволство срещу реформите на президента Еманюел Макрон. Стигна се до сблъсъци между анархисти и полицията.

Демонстрантите палиха коли в Париж и обръщаха кофи за боклук, а органите на реда отговориха със сълзотворен газ. Този месец се навършват 50 години от стачките и окупациите в университети и училища във Франция. 

В Испания хиляди поискаха по-добри условия за работа.  

С многобройни шествия и призиви за по-добри условия на труд 1 май беше отбелязан и в Южна Корея, Хонконг и Тайван.