След края на робството: С българите на Острова работят психолози

За Новините ON AIR полицията в Корнуол потвърди, че трима души са арестувани

09.02.2018 | 13:20 Редактор:
След края на робството: С българите на Острова работят психолози
След края на робството: С българите на Острова работят психолози

Освободените българи от английската ферма за цветя в Корнуол са настанени в приемен център на Армията на спасението. В момента им се оказва и психологическа помощ. Британската полиция освободи 200 гастарбайтери при акция срещу трудовата експлоатация.

Полицейската операция е извършена рано сутринта в четвъртък. В нея са участвали местните власти, както и службата за борба с нарушенията на трудовите права. 

Смята се, че имигрантите са държани без лични документи в ужасяващи условия. Техен дом са били каравани, паркирани в близост до фермата. 

Редовно не са им давани храна и вода. Предполага се, че така наречените "модерни роби" са били сезонни работници от януари до Великден. 

Около 200-те гастарбайтери са мъже от България, Румъния и Литва. Част от тях вече са се обърнали към местните власти с молба за помощ и подслон. 

Британското издание "Daily Mail" съобщи, че други ферми в района са предложили работни места на освободените от робския труд мъже, които желаят да останат в страната. 

За Новините ON AIR полицията в Корнуол потвърди, че трима души са арестувани – двама от тях по подозрение в "съвременно робство", а третият в гангстерска дейност.

Властите обаче отказаха коментар за състоянието на сънародниците ни. 

По данни на британското правителство жертвите на насилствен труд и сексуална експлоатация в Кралството са най-малко 13 хил. души. 

Поради този факт полицията на Острова провежда паралелно над 500 операции за разследване и прекратяване на трафика на хора и съвременното робство.