fallback

Посещението на папа Франциск в Румъния приключва в град Блаж

Светият отец провъзгласи за блажени 7 румънски духовници, пострадали от комунистическия режим

02.06.2019 | 19:48 Автор: Василена Василева

Тридневното посещение на Папа Франциск в Румъния приключва в град Блаж. Там Светият отец благодари на нацията за топлото посрещане и провъзгласи за блажени 7 румънски духовници, пострадали от комунистическия режим.

На церемонията в град Блаж папа Франциск се поклони пред паметта на всички мъченици на вярата, преследвани от комунистическия режим. 

В последния ден на посещението си той изпълни и една от основните цели на визитата си - обяви за блажени седем епископи, починали в затвора. 

В нощта на 28 срещу 29 октомври 1948 г. духовниците били задържани от агенти на Секуритате. Те били обвинени в държавна измяна и шпионаж. В затвора епископите били измъчвани и унижавани. Някои от тях починали зад високите стени на тъмниците, а други в изолация в православен манастир. 

Погребенията им били огранизирани набързо, като и до днес не е ясно къде са положени тленните останки на четирима от тях.

За център на церемонията не случайно беше избран град Блаж. Градът е седалище на гръко-католическата църква в страната. Тя обединява католици от византийския обред и е произлязла през 17 век след отцепване от православната църква. 

Запазила е православните си практики, но признава властта на папата. С декрет от 1948 г. обаче гръко-католическата църква е била официално забранена. А нейните духовници е трябвало да станат православни. Онези от тях, които са отказали, са понасяли сурови наказания.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от Свят
fallback