fallback

Путин: Украйна е на ръба на гражданска война

На извънредно заседание на Съвета на НАТО, Алиансът взе решение да увеличи военното си присъствие в Източна Европа.

16.04.2014 | 17:35 Автор: Мариета Иванова

Украйна е на ръба на гражданска война. Това заяви руският президент Владимир Путин във връзка с ескалацията на напрежението в източните региони на страната.

Сепаратистите продължават да окупират административни сгради в 8 града в Донецка област. В Славянск се водят престрелки. На извънредно заседание на Съвета на НАТО Алиансът взе решение да увеличи военното си присъствие в Източна Европа във връзка с напрегнатата ситуация в Украйна.

Генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен заяви, че въздушни патрули ще изпълняват повече полети в района на балтийските републики, а кораби ще бъдат разположени в балтийско море и източното Средиземноморие. В Донецка област проруските активисти продължават да държат контрола над административните сгради. Сепаратистите в Краматорск са превзели 6 БТР-а, които украинските сили изпратиха в рамките на антитерористичната операция. Изпълняващият длъжността премиер на Украйна Арсеной Яценюк обвини Русия, че иска да изгради нова Берлинска стена. Междувременно се появиха танкове на украинските сили с руски знамена – знак, че са преминали на страната на федералистите. Министърът на отбраната не потвърди информацията, че украински военни са преминали на противниковата страна.

Украинската служба за сигурност се е сдобила със запис, който свидетелства, че руски командири са издали заповеди за откриване на огън срещу украинските войници.

Москва обмисля възможността да заведе дело срещу Съединените щати в Световната търговска организация заради въведените санкции срещу руски банки вследствие на анексирането на Крим. В същото време Русия обмисля да въведе и данъчна амнистия при връщане на средства във федерацията. Амнистията е част от план на Министерството на финансите за връщане на руски капитали от офшорни зони. Очаква се законът да бъде приет до края на годината.

Позицията на финансовото министерство е, че вече е дошъл подходящият момент за въвеждане на подобен закон, тъй като много хора искали да върнат парите си в Русия заради опасения, че могат да станат обект на санкции от Запада. Украинското правителство също планира да въведе данъчна амнистия. Мярката е утвърдена в проекта за прогноза и развитие на украинската икономика до 2015 година, като част от  мерките за развитие на украинската икономика.

fallback
Още от Свят
fallback