Изпълнителният директор на VW се извини заради неуместно изказване

Херберт Дийс използва израз, напомнящ нацистки лозунг

15.03.2019 | 14:48 Редактор: Зорница Костадинова
Изпълнителният директор на VW се извини заради неуместно изказване

Шефът на Volkswagen Херберт Дийс бе принуден публично да се извини, след като използва израз, силно напомнящ един от най-печално известните нацистки лозунги. Както отбеляза The Financial Times, това бе остро унижение за компанията, създадена през 30-те години по лично настояване на Адолф Хитлер.

Във вторник Дийс обяви, че по-високата печалба на VW ще даде на компанията по-голяма свобода в бъдеще. Но изборът му на думи - "Ebit macht frei”, тоест печалбата те прави свободен - неприятно напомня на нацисткото “Arbeit Macht Frei”, работата те прави свободен, което и до днес виси над портите на концентрационния лагер в Аушвиц, пише automedia.bg.

След острите критики в четвъртък Дийс се извини за "злощастния избор на думи". "Ако съм засегнат някого неволно, изключително съжалявам. Бих искал да се извиня безусловно", обяви шефът на VW.

Той уточни, че изказването му се отнасяло изцяло до разликата в нормата на печалба при различните компании под шапката на групата Volkswagen (EBIT е популярно във финансовите среди съкращение от "печалба преди лихви и данъци").

"Опитът ни във Volkswagen показва, че марките с по-висока норма обикновено имат повече възможности за избор в рамките на групата. Изявлението ми се отнасяше до този факт... Не съм искал то да бъде поставено в погрешен контекст. По това време просто не помислих за тази възможност", обясни Дийс.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК