fallback

Защо обръщаме по-малко внимание на кризата в Украйна

Коментар на Отиля Данд, вицепрезидент на Teneo Intelligence, за телевизия Bloomberg от Лондон

10.11.2014 | 17:16 Автор: Георги Стоянов

Когато говорим за това, докъде сме стигнали в тази игра на надмощие, която продължава, изглежда, че опасенията за Украйна отслабват, но всъщност, вие казвате, че това е труден и много ключов момент.

Отиля Данд: Наистина е така. Това, което наблюдаваме в момента, е осезаемо раздвижване на  военните части на сепаратистите към определени стратегически точки по тяхната граница, които според тях са особено важни, за да задържат територията и ефективно да затвърдят създаването на замразен конфликт.

Това са ключови пресечни точки на магистрали, свързващи Луханск и Донецк, периметърът на сигурност около основните градове, които контролират, но също така и стратегическото пристанище Мариупол, което вероятно ще е най-горещата точка през идните седмици.

Отилия, защо обаче не говорим толкова за това, колкото досега?

Отиля Данд: Случват се много неща на международната сцена, които изместват вниманието от конфликта в Украйна.

Също така трябва да отчетем и умората от конфликт, който продължава от март, както и други фактори като заплахата от Ислямската държава и ебола. Това в известен смисъл измества конфликта в Украйна.

Ние също така интерпретираме факта, че Владимир Путин подписа газово споразумение с Китай, като политически съюз.

Отиля Данд: Наистина, има определено изместване в руската външна, търговска и инвестиционна политика към Азия.

Това рефлектира факта, че те неискат да имат твърде голяма експозиция и да са твърде зависими от западните пазари, както са сега.

И те разбира се, гледат към Китай. Те имат много дълга граница с тях. Те виждат растежа там и искат да навлязат на този пазар, както с енергийни суровини, така и във финансовата сфера.

Чуваме думите на президента Обама, който е в Пекин. Как той се справя с кризата досега и какво може да направи по-добре?

Отиля Данд: Въпросът е до каква степен САЩ искат да са замесени в кризата в Украйна.

Защото един от проблемите около тази криза е, че тя се интерпретира от руска страна като опит на САЩ, НАТО и ЕС да накърнят стратегическите интереси на Руската федерация в този конкретен регион.

Така че една по-активна роля на САЩ в този конкретен конфликт може да се окаже контрапродуктивна в отношенията с Русия.

 

fallback
Още от Свят
fallback