България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дупките между образование и бизнес започват да се попълват

Най-голямата задача е да бъдеш лидер, каза Дориана Ранкова от Bloomberg TV Bulgaria

04.05.2016 | 08:26 Редактор: Луиза Божинова
Дупките между образование и бизнес започват да се попълват

Дупките между образование и бизнес започват да се попълват, особено в сектори в България, които наистина работят, например информационните технологии.

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Дориана Ранкова, автор и водещ на предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria. За поредна година тя ще бъде модератор на международната конференция "Образование и бизнес: Бъдещите лидери", организирана от двете телевизии.

"Бизнесът определено сам търси начини да гради своите лидери, да ги стимулира, правят се различни академии, пазарът сам изчиства своята необходимост от кадри", посочи тя. "Има осъзнаване на проблема и се търсят решения. Не става бързо, разбира се, в образованието всичко, което се прави, е дългосрочна цел."

Във връзка с международната конференция, която Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR организират на 11 май в София хотел Балкан Дориана Ранкова каза, че тя ще се излъчва на живо по Bloomberg TV Bulgaria и на нея ще се говори за проблемите, пропастта между образование, практика и бизнес.

"Поканили сме хора, които имат опит в лидерството - представители на бизнеса, на университетите, на държавата, има и хора, които се занимават с HR (подбора на кадри)", заяви Дориана Ранкова. "Роберто Патраси, който е откривател на таланти във ФК "Милан" до 2013 година, Михаил Христов (лекоатлет и трикратен световен шампион), ще присъства и Българска агенция за инвестиции, както и представители на образователния сектор - Американският университет, Варненският свободен университет".

На въпрос дали има криза на лидери в икономиката Ранкова каза, че има, макар че точно сега ще се отсеят хората, които могат да бъдат водачи, които могат да провокират мисленето на другите и "могат да ни извадят от една ситуация, в която светът е доста объркан."

"Сега наистина изпъкват хората, които могат да обединят, а не да разделят", посочи тя. Според Ранкова изключително трудно и отговорно е обществото да формира лидери. "Именно затова първият панел в конференцията е наречен "вдъхновение", защото може би точно това липсва. Това е до голяма степен и самоинициатива, да преодолееш себе си. Най-голямата задача е да бъдеш лидер", посочи Ранкова.
Международната конференция за бъдещи лидери е свободна за всеки. За повече информация и регистрация - на сайта www.edu-business.info