България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Победата на Макрон е само началото, най-трудното тепърва предстои

По думите на Стефан Манов пред Bulgaria ON AIR част от гласувалите за новия президент са имали за цел да преградят пътя на льо Пен до властта

08.05.2017 | 07:31 Редактор: Жанета Нейкова
Победата на Макрон е само началото, най-трудното тепърва предстои

Новият президент на Франция се казва Еманюел Макрон. Той победи убедително крайнодясната Марин льо Пен. Макрон получи около 66% от гласовете, докато опонентката му - около 34,5%.

Тази победа не е краят на неговите усилия, а само началото. Най-трудното тепърва предстои. Важно е той какви знаци ще изпрати през следващите дни. Това каза в телефонен разговор от Франция за "България сутрин" Стефан Манов, председател на Обществения съвет на българите във Франция.

Той коментира пред Bulgaria ON AIR каква е ситуацията в страната и как се чувстват френските избиратели след победата на Макрон.

"Победата на Макрон е повече от категорична, но това е победа, с която не се разпознават интересите на френските избиратели. Това е така заради поддръжниците на Меланшон и Фийон, които не успяха да стигнат до втори тур. Техните избиратели гласуваха за Макрон, за да преградят пътя на крайната десница до властта - на Марин льо Пен", посочи Манов.

Според него изборът на независимия центрист е само стъпка от един цялостен процес.

"За да може да управлява, Макрон трябва спечели и парламентарните избори след 1 месец", заключи Стефан Манов.